עין יהב - ממושב עובדים לבילוי מדהים
הישוב עין יהב הוא אולי תמצית החזון הציוני של בן גוריון. הנקודה הראשונה שהוקמה בשנת 1952 בסמוך לנביעה טבעית אשר שמו הערבי עין וייבה עוברת לעין יהב. הישוב הוקם כמושב עובדים בשנת 1952 על ידי גרעיני גדנ"ע שביקשו להקים חוות נער במקום. עין יהב היה הישוב הראשון שהוקם בערבה ונעזר בין השאר בעידוד ראש הממשלה בן גוריון שתמך בחבורה הצעירה בניגוד לעצת המומחים.
הישוב שהיה כאמור הראשון להתמקם בחבל הארץ החשוף והקשוח שבין אילת לים המלח הממוקם בלב המדבר עם מזג אוויר קשוח ונופי מדבר עוצרי נשימה. האופי של מייסדי עין יהב היה חילוני, חקלאי שמקימיו היו אנשים צעירים. בשנת 1959 הפך המקום להיאחזות נח"ל ובשנת 1962 הפכה עין יהב למושב שהיווה את ראש החץ של ההתיישבות בערבה.
כיום עין יהב הוא הישוב הגדול ביותר בערבה מתגוררות בו כ200 משפחות מהן כ75% מוגדרות כבעלות משקים חקלאים המתמחים בגידול פירות וירקות בעלות תו איכות גבוהה במיוחד, לראות ולא להאמין שמאדמת המדבר הלוהטת גדלה תוצרת חקלאית מהטובות בעולם.
שטחי המושב נטועים בחממות מתקדמות ובתי אריזה לשיווק התוצרת לכל העולם. בשטחה של עין יהב התגלתה גם מצודה רומאית עתיקה אשר הייתה חלק ממערכת הדרכים הרומיות מהמפרץ הפרסי אל עבר הים התיכון. כיום עין יהב הוא מרכז שוקק של חדרי אירוח, צימרים, מסעדות שונות, מרכזי מבקרים בנושאים חקלאיים בעיקר וכן גלריות ואטרקציות שונות.
מה עושים בעין יהב
רבים חולפים על פני עין יהב בדרכם אל ומאילת, הם לא טורחים לעצור ולהתרשם מהפלא שהוקם באמצע המדבר. אך מי שכבר עצר בעין יהב ובוחר לבלו שם לפחות חלק מחופשתו, הנה כמה מקומות שאפשר לטייל בהם ולחוש מעט את המקום.
מאגר עין יהב
מים הם מצרך נדיר במדבר, יש מעט מהם, וצריך לדעת לנצל אותם, לכן הוקם מאגר עין יהב ( סכר עין יהב ) אשר מטרתו היא ניקוז מי השיטפונות בחורף, על מנת לנצל אותם בתקופות האביב והקיץ. המים המצויים במאגר נתונים לפיקוח והמאגר עצמו מתוחזק על ידי מקורות.
המאגר נמצא בכניסה לישוב וניתן לזהות אותו בקלות לנוכח המראה הייחודי של מקור מים באמצע האזור הצחיח הזה. המים הנקווים אל המאג הופכים אותו לאתר טבע שוקק חיים עם צמחיה ובעלי חיים הנהנים מהפלא שנוצר.
הדרך אל המאגר מצריכה הליכה קלה המתחילה בתצפית שמעל המאגר ומובילה אל המאגר עצמו. במאגר ניתן לשכשך רגליים במים על הקרקע החולית, אין איסור על טבילה במאגר, היות שהמים הם טבעיים, אך הרחצה היא באחריותכם בלבד. כמות המים מושפעת מעונות השנה, וככל שמתרחקים מימי הגשם האחרונים באזור, כך גם יורד המפלס של מי המאגר.
ההמלצה לגבי המאגר היא לטייל סביבו ולהשתמש בו כמקום נפלא להנות מטבע מדברי עם מים ולטייל לאורך המאגר, בסופי שבוע בעונות בהם המאגר בשיאו ומזג האוויר נעים, מגיעים למקום פוד טראקים שונים וביניהם בר משקאות להנאת המבקרים.
תצפית כוכבים
אחד המראות הנפלאים במדבר ובאזורים פחות מיושבים, הוא מראה הכוכבים בשמי הלילה, עם נוסיף למשוואה שלעיתים במהלך היום חם מאד, אז בילוי לילי הוא פתרון נהדר. שמי הערבה הנקיים מזיהום מעניקים לשמי הלילה באזור עין יהב מעטפת נפלאה. אלון גולדשטיין תושב עין יהב מעביר סדנאות צפיה בכוכבים למשפחות.
הסדנה נערכת עם רדת החשיכה בכניסה לשמורת שיזף ושם בצורה מיוחדת ונגישה לכל גיל אלון מדריך ומסביר על כוכבי היקום הקרובים והרחוקים בשילוב סקירה מרתקת של תולדות הקשר של בני האדם עם הכוכבים.
גבעת חצבה בשמורת טבע מכתשים עין יהב
מרחק 20 ק"מ מהישוב עין יהב נמצא מסלול טיול מדברי וחביב לכל המשפחה, גבעת חצבה. הגבעה נמצאת בלב ליבה של הערבה התיכונה והטיול בה כולל מסלול קליל גבעה בולטת מעל הנוף, תצפית מרהיבה ואפילו שרידי מצודה רומאית. הטיול מתאים כאמור לכל המשפחה, אך אינו נגיש, אורך בערך כשעה ונהנה מאטרקציה של דיונה טבעית עליה אפשר לגלוש ולהתגלגל.
מי שיתכנן את יומו לכיוון טיול בשעות השקיעה, יוכל להנות מהשמש השוקעת על המדבר עם גוונים מרהיבים. המסלול מתחיל עם צעידה לאורך השביל האדום וחולף על פני עיר אובות, משם השביל חוצה את נחל חצבה ופונה לכיוון דרום.
לאחר חציית הנחל ישנה עליה קצרה ותלולה במקצת אל פסגת הגבעה, ממנה נשקף נוף מרהיב של הרי אדום והבקעה כולה. בראש הגבעה מתחלף סימון הדרך לשחור, שם במורד הדרך תהנו מסלעי אבן צבעוניים והאטרקציה האמיתית היא הירידה בדיונה שלצד השביל עליה אפשר להתגלגל למטה גם יחפים. בסיום הירידה השביל האדום ייקח אתכם עד לנקודת הסיום שם יחכה הרכב.
מכוורת פורת – עין יהב
אחד הדברים המדהימים בערבה בכלל ובעין יהב בפרט היא הצמחת חקלאות מובילה באיכות מדהימה באזורי מדבר קשוחים. היכולת של מתיישבי הבקעה לייצר פתרונות מדהימים לבעיות מורכבות הוא לא פחות מסיפור הצלחה ישראלי מדהים.
חגי פורת היה מהראשונים שהגיעו אל אזור הערבה והיה ממקימי הישוב עין יהב, בנו רן המשיך את המסורת והקים בישוב כוורת דבורים משגשגת והקים בצמוד אליה מרכז מבקרים פעיל ומלא פעילויות, שכמו אנשי הערבה כל הזמן מחדשים ומפתיעים. מרכז המבקרים מוקדש לדבורה ותוצריה, אך הוא מעין מייצג מובהק ליכולות החקלאיות של תושבי המקום
אטרקציות בעין – יהב
האזור הפך למרכז למבקרים מכל הארץ הבאים להנות מהמדבר, להתרשם מהחקלאות המיוחדת למקום או לטובת סדנאות שונות במגוון תחומים.
קרוקולוקו – חוות תנינים בישוב חצבה הסמוך, חוות תנינים המתנהלת בנוף המדברי המיוחד שם תמצאו הסברים, פינות ליטוף ועוד.
פארק לאומי ספיר – פארק לאומי עם כניסה חופשית, אגם וסביבו מדשאות, בעלי חיים ובעיקר שקט וקסם מדברי, מקום מצוין לפיקניק בחיק הטבע במדבר.
אואזיס גדיש - משפחת גדיש בעין יהב מזמינה אתכם לסיורים מרתקים והיכרות עם השדות והחממות של המשפחה והצגת החקלאות המתקדמת.
מתחמי לינה/ קמפינג בעין יהב
עין יהב הפך לאחרונה למוקד של תיירות מדברית. בעין יהב עצמה יש כמה עשרות צימרים וחדרי אירוח ברמות שונות. בין השאר ישנם מתחמי קמפינג המציעים בעיקר אוהלים של המקום.
טיפים
- עין יהב היא לא רק עצירה בדרך לאילת, שלבו יום בילוי בעין יהב בדרך לאילת או ממנה.
- עין יהב היא מיקום מצוין לחופשה רומנטית עם שקט מסביב, מסלולי טיול עם נוף לשקיעה, סדנאות מגוונות ועוד ועוד.
- אל תוותרו על סיור באחד ממרכזי המבקרים המציגים את החקלאות המדהימה של אזור הערבה.
מה עוד תמצאו באזור עין יהב
מרכז מבקרים- מרכז מבקרים חדש ומיוחד הנמצא בתוך אזור המחקר והפיתוח של החקלאות באזור. במקום תוכלו ללמוד על המקום, על התפתחות החקלאות, להנות מהפעלות לילדים, סרט תלת מימדי ועוד אטרקציות.
מלא הטנא – חממה תיירותית אורגנית בין יהב שם תוכלו ללמוד על צורות הגידול וגם לקבל סלסילה לקטיף עצמי להנאתכם.
מחירים
פירוט ומידע על עין יהב מחיר
הבילוי בעין יהב כמו במקומות אחרים יכול להיות על קשת של מחירים, בהתאם לרמת החדר שתבקשו לעצמכם או אופי הפעילויות שתבחרו לעשות.
זמני פעילות
עין יהב שעות פתיחה
יש להתעדכן אל מול מקום הפעילות בשעות הפתיחה והסגירה