אוהבים דובדבנים? כל מה שרציתם לדעת על הקטיף, ולא שאלתם.
כל המידע שנכון לדעת על קטיף דובדבנים, החל ממתחמי קטיף ועד איך הכל התחיל?
ברוכים הבאים! עונת הקטיף של הדובדבנים שנת 2025 - החלה! חוויה מתוקה וטעימה במיוחד, הצפון מחכה לכם עם מגוון מתחמי קטיף עצמי דובדבנים.
אז החלטתם לצאת ולהנות מקטיף טעים ואיכותי... לא משנה אם אתם קבוצה של חברים, משפחה, זוג, או חבר´ה מהעבודה העיקר שיהיה טעים! צוות האתר רוצה לפנק אתכם באפשרות לרכוש שוברי כניסה מוזלים למבחר מתחמי קטיף. רק לגולשי אתר קרמל!
בין סוף מאי לתחילת יולי, מטעי הדובדבנים ברמת הגולן, בגליל ובהרי ירושלים מתכסים באדום עסיסי ומזמינים קוטפים מכל רחבי הארץ לחוויה חקלאית מתוקה במיוחד. במאמר הבא תקבלו מאיתנו סקירה רחבה על כל מה שרציתם לדעת על קטיף דובדבנים ולא יצא לכם עדיין לקבל עליו תשובה.
מענף חקלאי קטן לאטרקציה פופולארית למשפחות
בשנים האחרונות הפך קטיף הדובדבנים העצמי לאחת האטרקציות המשפחתיות הפופולריות של הקיץ הישראלי. אטרקציה זו משלבת יציאה לטבע, חינוך לחקלאות וגם הנאה מלאכול דובדבנים מתוקים ללא הגבלה. מה שהחל כענף חקלאי קטן יחסית בישראל של שנות ה- 80, התפתח למסורת תיירותית מקומית המושכת עשרות אלפי מבקרים מדי שנה מחודש מאי ועד חודש יולי.
בעוד שאפשר לקנות דובדבנים בכל סופרמרקט או שוק, החוויה של קטיף עצמי מציעה משהו שונה לחלוטין – הזדמנות לחבר בין האדם לטבע, להבין את המאמץ שמאחורי גידול הפרי הייחודי וכמובן, לטעום דובדבן שנקטף ישירות מהעץ, במלוא טעמו הטבעי, חוויה שלא ניתן לשחזר בשום דרך אחרת.
ההיסטוריה של גידול דובדבנים: איפה הכל התחיל?
הדובדבן המתוק שאנו מכירים כיום החל את מסעו ההיסטורי לפני אלפי שנים באזור אסיה הקטנה, בין הים השחור להרי הקווקז.
ממצאים ארכיאולוגיים מעידים כי כבר בתקופה הניאוליתית, לפני כ- 8,000 שנה, אנשים ליקטו וצרכו דובדבני בר. אולם ביות הדובדבן והתחלת גידולו כגידול חקלאי מיוחסים לאזור צפון-מערב טורקיה וצפון יוון העתיקה, שם החלו חקלאים קדומים לטפח את הזנים המתוקים יותר.
הרומאים, שהיו ידועים ביכולתם להפיץ חידושים חקלאיים, שיחקו תפקיד מכריע בהפצת עצי הדובדבן ברחבי אירופה במאה הראשונה לספירה, כאשר חיילים רומאים נטעו גלעיני דובדבנים לאורך הדרכים שבהן צעדו, מה שהוביל להתפשטות נרחבת של העץ. המסורת מספרת שהקצין הרומאי לוקולוס הביא את הדובדבן הראשון לרומא מממלכת פונטוס שבאסיה הקטנה, לאחר ניצחון צבאי ב-72 לפנה"ס ומאז התפתחו טכניקות גידול, הרכבה וטיפוח שהובילו לזנים המגוונים שאנו נהנים מהם כיום.
מתי הגיע גידול הדובדבן לישראל?
בישראל, גידול דובדבנים בקנה מידה מסחרי החל רק בשנות ה-80 של המאה ה-20, כאשר חקלאים מרמת הגולן והגליל גילו כי האקלים הייחודי באזורים הגבוהים של הארץ, עם הפרשי טמפרטורה ניכרים בין היום ללילה, מספק תנאים אידיאליים לגידול זני דובדבן איכותיים במיוחד. הניסיונות הראשונים החלו במושב אודם שברמת הגולן, שם חלוצי הגידול התמודדו עם אתגרים משמעותיים בהתאמת זנים לאקלים המקומי. בתחילה, נטעו בעיקר זנים אירופאיים שדרשו התאמה מורכבת לתנאי הארץ החמים יחסית.
השינוי המשמעותי הגיע בשנות ה-90, עם ייבוא זנים חדשים מקליפורניה וטורקיה שהראו עמידות גבוהה יותר לאקלים הישראלי. משרד החקלאות, בשיתוף עם מכון וולקני, השקיע מאמצים ניכרים בפיתוח מחקר ותוכניות טיפוח שהובילו להרחבת מגוון הזנים ושיפור איכות הפרי. בעשור האחרון חל גידול משמעותי בשטחי המטעים, מכ- 200 דונם בשנות ה- 90 המוקדמות לכ- 2,500 דונם כיום, כאשר מרביתם מרוכזים ברמת הגולן, בהרי הגליל ובאזור ירושלים.
פריצת דרך משמעותית בענף הייתה הפיכת מטעי הדובדבנים לאטרקציית תיירות חקלאית במהלך עונת הקטיף, מגמה שהחלה בתחילת שנות ה- 2000 והפכה לחלק בלתי נפרד מכלכלת מטעי הדובדבנים בישראל, עם הכנסה משמעותית ממבקרים המגיעים לחוות את החוויה של קטיף עצמי.
אילו סוגי דובדבנים יש בעולם ואילו זנים מגדלים בארץ?
עולם הדובדבנים עשיר ומגוון הרבה יותר ממה שנראה בסלסלות הסופרמרקט. בוטנית, מבחינים בין שתי קבוצות עיקריות: דובדבנים מתוקים ודובדבנים חמוצים.
הדובדבנים המתוקים, האהובים לאכילה ישר מהעץ, מתחלקים לזנים בעלי פרי כהה כמעט שחור, זנים אדומים בהירים וזני "ביגרו" צהובים-אדומים. הדובדבנים החמוצים, המשמשים בעיקר לבישול, אפייה וייצור ליקרים, כוללים את קבוצת ה"מורלו" (כהים וחמוצים במיוחד) וקבוצת ה"אמרלה" (בהירים יותר ופחות חמוצים). בעולם מגדלים מאות זנים שונים, כשהמובילים ביניהם הם ה Bing - השחור והמתוק,
ה -Rainier הצהוב-אדום העדין, ה - Sweetheart - העמיד והמתוק וה - Montmorency החמוץ הפופולרי. כמובן שיש זנים נוספים מקבוצת הדובדבנים החמוצים.
בישראל, בשל האקלים החם יחסית, התמקד הגידול החקלאי בזנים בעלי דרישות צינון נמוכות יחסית ועמידות לחום.
הזנים המובילים במטעים הישראליים כוללים את:
• בורלה (Burlat) - זן צרפתי מוקדם, בעל פרי גדול, אדום כהה ומיץ אדום עמוק. זהו הזן שפותח את עונת הקטיף בישראל, בדרך כלל בסוף מאי.
• סטלה- (Stella) - זן קנדי פורה מאוד, המצטיין בפרי גדול ואדום בהיר, עם טעם מתוק ומאוזן. יתרונו הגדול בהיותו זן שמפרה את עצמו. כלומר הוא אינו זקוק לזנים אחרים בסביבתו לצורך האבקה.
• לפינס- (Lapins) - זן קנדי נוסף, מאוחר יותר, בעל פרי גדול, מוצק ומתוק במיוחד. גם הוא מפרה את עצמו ומצטיין בעמידות יחסית לתנאי החום הישראלי.
• רני - (Rainier) - זן אמריקאי ייחודי בעל פרי גדול בצבע צהוב-אדום, הדורש טיפול עדין במיוחד ונחשב לפרמיום בשוק. הוא גדל בעיקר בגבהים של רמת הגולן.
• רג´יניה- (Regina) - זן גרמני מאוחר, בעל פרי גדול, מוצק ואדום כהה, המתאפיין בעמידות טובה ובחיי מדף ארוכים.
• סאמיט (Summit) - זן קנדי בעל פרי גדול במיוחד וטעם מתוק עשיר, אך רגיש יחסית לתנאי גידול ולכן נפוץ פחות.
מגוון הזנים הרחב בישראל מאפשר עונת קטיף ממושכת יחסית, מסוף מאי ועד תחילת יולי, כאשר הזנים המוקדמים מבשילים באזורים הנמוכים יותר והזנים המאוחרים מגיעים לשיאם באזורי הגובה של רמת הגולן.
אנו ממליצים על דובדנים תוצרת רמת הגולן שלנו, באתר קרמל משיגים לכם עלות כניסה נמוכה ושווה, <<< לחצו כאן לרכישה.
למי מתאימה האטרקציה של קטיף דובדבנים ומה עושים בה?
קטיף דובדבנים עצמי הוא אטרקציה ייחודית המתאימה למגוון רחב של מבקרים והיופי שבה הוא שכל אחד יכול למצוא בה עניין בדרכו שלו. במהותה, זוהי חוויה רב-חושית המשלבת טבע, אוכל, למידה ופעילות משפחתית באוויר הפתוח.
למי מתאימה החוויה?
• קטיף דובדבנים למשפחות עם ילדים - הן קהל היעד המובהק ביותר. הקטיף מציע לילדים חוויה חינוכית מהנה שבה הם לומדים על מחזורי הגידול ודרך הגידול וגם נהנים מהסיפוק המידי של אכילת פרי שקטפו במו ידיהם. הפעילות מתאימה במיוחד לילדים מגיל 3 ומעלה, כאשר גם הפעוטות הקטנים יותר נהנים מהצבעים, הריחות והטעמים.
• זוגות - מוצאים בקטיף הדובדבנים פעילות רומנטית מקורית. הליכה משותפת בין שורות העצים, חיפוש משותף אחר הפרי המושלם והאכלה הדדית של דובדבנים מתוקים - כל אלה יוצרים חוויה זוגית אינטימית ומהנה.
• קבוצות חברים - מגלים בקטיף אפשרות לבילוי חברתי מגבש, שונה מהיציאות השגרתיות למסעדות או בתי קפה. החוויה המשותפת מספקת הזדמנות לשיחות איכות תוך כדי פעילות, צילומים משותפים והנאה קולינרית.
• תיירים - מוצאים בקטיף הזדמנות להיחשף לחקלאות הישראלית ולאופי הייחודי של הגליל והגולן. עבורם, זוהי דרך אותנטית להכיר את הארץ מזווית שונה מהאתרים התיירותיים המסורתיים.
• חובבי קולינריה - נמשכים למטעים בחיפוש אחר חומרי גלם באיכות שאי אפשר למצוא בסופר, במיוחד אלו המתכננים להכין מאפים, ריבות או ליקרים ביתיים.
מה עושים במהלך קטיף דובדבנים?
ביקור בקטיף דובדבנים כולל מספר שלבים:
1. קבלת פנים והסבר - עם ההגעה למטע, צוות המקום מקבל את המבקרים, מסביר על הזנים השונים הגדלים במטע, מדגים טכניקות קטיף נכונות ומספק מידע על אופן זיהוי הפירות הבשלים. בשלב זה גם תקבלו סלסלה לקטיפת הפרי.
2. הקטיף עצמו - המבקרים מתפזרים בין שורות העצים, כשכל משפחה או קבוצה בוחרת לעצמה את הפינה המועדפת עליה. הקטיף עצמו הוא הלב של החוויה - חיפוש אחר הדובדבנים הבשלים והמושלמים וכמובן, טעימות תוך כדי. במרבית המטעים, ה"טעימות" בזמן הקטיף הן חלק בלתי נפרד מהחוויה המהנה.
3. פעילויות נלוות - מטעים רבים הרחיבו את החוויה ומציעים פעילויות משלימות כמו:
- סדנאות יצירה בנושא דובדבנים
- הדגמות הכנת ריבות או עוגות דובדבנים
- סיורים מודרכים במטע ללמידה על טכניקות גידול
- פינות ליטוף של חיות משק במטעים המשולבים עם חוות חקלאיות
- פינות פיקניק מוצלות לארוחות משפחתיות
- דוכני מזון המציעים מאכלים מקומיים
4. שקילה ותשלום - בסיום הקטיף, בדרך כלל הפירות נשקלים והמבקרים משלמים לפי משקל. המחירים משתנים ממטע למטע, אך בדרך כלל נעים בין 30 - 50 ₪ לק"ג, כאשר לעתים ישנם מחירים מיוחדים לכמויות גדולות.
5. חנות המשק - רבים מהמטעים מפעילים חנות קטנה המציעה מוצרים נלווים כמו ריבות דובדבנים, רטבים, ליקרים, דובדבנים מיובשים ומוצרי מזון אחרים מתוצרת מקומית.
טיפים לחוויית קטיף בלתי נשכחת
התאמת חוויית הקטיף לסוגי המבקרים השונים היא חלק חשוב מהצלחת הביקור במטע. קטיף למשפחות עם ילדים קטנים הוא הנאה גדולה כאשר הם יבחרו במטעים המציעים פעילויות לילדים, יגיעו בשעות הבוקר הנעימות יותר ויצטיידו בכובעים, קרם הגנה ומים בשפע. זוגות המחפשים אווירה רומנטית יותר יעדיפו את שעות אחר הצהריים המאוחרות כשהמטעים פחות עמוסים במשפחות ויבחרו במטעים המציעים פינות ישיבה אינטימיות שאפשר לפתוח בהן בקבוק יין לפיקניק שלאחר הקטיף.
עבור קבוצות, קטיף זו אטרקציה מהנה במיוחד אם הם מתאמים אותה מראש עם המטע, שכן רבים מהם מציעים הנחות קבוצתיות או הדרכות מיוחדות וחובבי הצילום ימצאו שהבוקר המוקדם והשעה שלפני השקיעה מספקים את התאורה המושלמת לצילום יופיו של המטע האדום - ירוק בתמונות מרהיבות.
באילו מטעים כדאי לבקר?
אצלנו בפורטל תוכלו למצוא מגוון מטעי קטיף דובדבנים. הנה כמה מהם גם כאן:
חוות הסוס והדובדבן
איפה – צפון רמת הגולן, מושב אודם.
מה קוטפים? – מבחר זנים של דובדבנים, פטל אדום, פטל שחור, תות שדה, אוכמניות, תותי עץ ותות פקיסטני.
מתי להגיע – תחילת יוני עד סוף יולי.
מה יש עוד במקום – משחקיה לילדים, פינת חי, חוות סוסים, עולם הדבורים, פינות ישיבה ופיקניק.
למידע נוסף על חוות הסוס והדובדבן, לחצו כאן <
הדובדבנים של סאלח טרביה
איפה - צפון רמת הגולן, הכפר הדרוזי בוקעתא.
מה קוטפים? – זני דובדבן מתוק.
מתי להגיע – סוף מאי עד אמצע יולי.
מה יש עוד במקום – פיתה דרוזית חמה, עלי גפן ממולאים, באן קייק מתוק, צילום מגנטים, חיות משק ומרחבי טבע פתוחים.
למידע נוסף על הדובדבנים של סאלח טרביה, לחצו כאן <
קטיף הדובדבנים של פהד
איפה – צפון רמת הגולן, הכפר הדרוזי בוקעתא.
מה קוטפים? – דובדבנים אדומים מתוקים.
מתי להגיע – הקטיף מתפרש על החודשים מאי עד יולי.
מה יש עוד במקום – פיתה דרוזית בעבודת יד, ריבות, פינת קפה ותה.
למידע נוסף על קטיף הדובדבנים של פהד, לחצו כאן <
קטיף גרנד גולן
איפה – צפון רמת הגולן, הכפר הדרוזי בוקעתא.
מה קוטפים? – מגוון זני דובדבנים.
מתי להגיע – החל מ-22.5 ועד סוף חודש יולי.
מה יש עוד במקום – פינת קפה, פינות ישיבה מוצלות, פיתה דרוזית בעבודת יד, ארוחת שניצלונים.
למידע נוסף על קטיף גרנד גולן, לחצו כאן <
קטיף אלרום
איפה – קיבוץ אלרום, רמת הגולן.
מה קוטפים? – עשרה זנים של דובדבנים, פטל, אסנה ואוכמניות.
מתי להגיע – מ-2.6 ועד אמצע יולי.
מה יש עוד במקום – פינות ישיבה מוצלות, קפיטריה, נוף הררי משובח, משתלה לרכישת שתילים של פירות יער.
למידע נוסף על קטיף אלרום, לחצו כאן <
קטיף ברכת רם
איפה – מג´דל שמס, רמת הגולן.
מה קוטפים? – מגוון זני דובדבנים – אדומים, לבנים וורודים.
מתי להגיע – מ-8.5 ועד אמצע יולי.
מה יש עוד במקום – תה וקפה, הדרכה על הקטיף, פינות פיקניק מוצלות, פיתה דרוזית על הסאג´.
למידע נוסף על קטיף ברכת רם, לחצו כאן <
קטיף עין זיוון
איפה – בוסתן בראשית בגולן, עין זיוון.
מה קוטפים? – דובדבן מתוק, דובדבן חמוץ, תות אפגני, אסנה ופטל, אוכמניות, תות עץ אדום, נקטרינה לבנה, נקטרינה כתומה, אפרסק ואגס אסיאני.
מתי להגיע – עבור קטיף הדובדבנים יש לבדוק עם המקום מתי הזמן הטוב ביותר.
מה יש עוד במקום – פינת חי, פינות ישיבה, שולחנות פיקניק, ערסלים, בימי שישי מאפרת ילדים, דוכנים, אומנים מקומיים, קפיטריה.
למידע נוסף על קטיף עין זיוון, לחצו כאן <
משק מלול
איפה – משק מלול, רמת הגולן
מה קוטפים? – עשרה זנים של דובדבן מתוק, דובדבן חמוץ, פטל אדום, פטל שחור, תותי עץ פקיסטני, תות שדה.
מתי להגיע – מחודש יוני ועד אמצע יולי.
מה יש עוד במקום – פינות מוצלות, נוף לכנרת, קפיטריה, קפה איכותי, אווירה כפרית ומרחבי טבע.
למידע נוסף על משק מלול, לחצו כאן <
לסיכום, אם אתם אוהבים דובדבנים ומחפשים גם להנות מהטעם שלהם, גם להרחיב את הידע עליהם וגם להנות מטבע מרהיב, זה הזמן להיכנס לרכב ולבקר באחד המטעים. נצלו את שלושת החודשים הקצרים שבהן הפרי בשיא תפארתו ותהנו.

כותבת תוכן מקצועית עם 5 שנות ניסיון בתחום.
בעלת תואר שני בייעוץ ארגוני.
בכתיבה אני משלבת ידע אקדמי עם כישורי כתיבה מעולים ליצירת תוכן איכותי ומדויק.
מאמרים דומים שיכולים לעניין אותך:

מתחילים להתכונן: אטרקציות מדליקות לחג פורים
בואו לגלות איך חוגגים את חג הפורים בדיוק כמו שחוגגים יום הולדת!

חנוכה 2016 - אטרקציות לילדים
נרות החנוכה, סביבונים, סופגניות ולביבות לא מספיקים על מנת לרצות את הילדים בחג החנוכה.

טיולי אופניים עם ילדים: רעיונות למסלולים לרכיבה משפחתית
טיולי אופניים עם ילדים יכולים להוות בילוי מצוין ליום חופש, חג או אפילו סוף שבוע שגרתי. ריכזנו עבורכם רעיונות למסלולים לרכיבה משפחתית.

מחפשים מסעדה ולא יודעים מה לעשות עם הילדים?
לא צריך בייביסיטר, מהיום אפשר לקחת את הילדים איתנו למסעדה... אז לאן כן אפשר לקחת אותם ולהיות רגועים?

לבלות בחינם עם הילדים? 4 רעיונות לאטרקציות באביב ללא תשלום
יש לכם שבת פנויה? מחפשים לבלות בחינם עם הילדים? לפניכם 4 רעיונות מדליקים המציעים אטרקציות באביב ללא תשלום עם ילדכם.

מחפשים מוזיאוני מדע לילדים? הכתבה הזו בשבילכם
מוזיאוני מדע לילדים הוא אחד הקונספטים היותר פופולריים בתחום החינוך, אשר שם למטרה לשלב בין חינוך לבידור לילדים. המיזוג התגלה כאפקטיבי במיוחד, שכן כשהילדים נהנים הם גם לומדים טוב יותר.