ירושלים היא הבירה הנצחית שלנו, היא מלאה באתרי היסטוריה ומורשת החשובים ביותר לעולם כולו ולעם היהודי בפרט.
על ההיסטוריה של הר הרצל
בראשית ימיה של המדינה ביקשו ראשיה לקיים את צוואתו של חוזה המדינה בנימין זאב הרצל ולהביא את עצמותיו לקבר ישראל לאחר קום המדינה.
ראשי השלטון בארץ ובראשם בן גוריון חיפשו מקום הולם להקים את האנדרטה ואחוזת הקבר לכבוד חוזה המדינה. ההחלטה נפלה לאחר מחשבות רבות על הר שהיה עד אז חשוף ולא מיושב ושימש כבסיס צבאי לכוחות שהגנו על ירושלים.
ההר המתנשא לגובה 834 מטרים מעל פני הים וכיום מקיפות אותו השכונות הירושלמיות השונות וביניהן בית וגן, בית הכרם וקריית יובל. הר זה נבחר לקבל את הכבוד למקום הקבורה ומפה גם נגזר שמו, הר הרצל. משנפלה ההחלטה החלה במקום העבודה על בנייתו של קבר הרצל שבהתאם לרוח התקופה ביקשו לבנות מקום מכובד אך צנוע. עצמותיו של הרצל הובאו לארץ באוגוסט 1949 ועצמותיו נטמנו בהר לנצח.
- הר הרצל משמש כיום כאתר מורשת מרכזי של מדינת ישראל, בנוסף לקברו של הרצל הוקמה במקום גם חלקת גדולי האומה בה טמונים הבכירים שבמנהיגי ישראל לאורך שנות קיומה, בנוסף ההר מהווה כאמור בית עלמין צבאי רשמי עבור חללי מערכות ישראל לדורותיהם החל משנת 1860 ועד ימינו, בחלוקה לפי חלקות המיועדות למלחמות, ובשנים האחרונות לפי הרצף הכרונולוגי.
- מקומה של משטרת ישראל מקבל כבוד גם הוא בחלקה מיוחדת עבורה. בשת 2017 הוקם בשטח ההר היכל זיכרון לאומי בו מונצחים כל הנופלים על הגנת הארץ.
- הפיכתו של הר הרצל להר הזיכרון הלאומי הושלמה בשנת 1953 עם הקמת יד ושם לזכר קורבנות השואה על פסגה סמוכה להר הרצל.
- בהר הרצל נערכים טקסי הזיכרון הממלכתיים ביום עצמאות ובאזכרות למלחמות ישראל. בנוסף מתקיים שם גם הטקס הדלקת המשואות המרכזי לפתיחת חגיגות יום העצמאות.
- בכניסה להר הרצל הוקם מרכז הרצל בו ניתן להתרשם מחיזיון אור קולי ייחודי ומשחזור חדר עבודתו של הרצל.
בהר הרצל ישנם שני מסלולי טיול
שני המסלולים מסומנים בשלטים לאורכם ברחבי ההר והם הינם מעגליים, אך יוצאים מנקודת שונות של מתחם הר הרצל.
- המסלול הקצר – מתחיל בשער הראשי של הר הרצל, אורכו כמה מאות מטרים והוא חולף על פני המוזיאון בהתחלה, משם ממשיך את חלקת הקבר של הרצל. מקברו של הרצל הסיור מוליך אותנו אל חלקת גדולי האומה, ומשם אל מספר חלקות זיכרון למבצעים ואירועים הקשורים במאבק על הגנת הארץ. הסיור מסתיים בהיכל הזיכרון החדש שנבנה לפני מספר שנים במקום.
- המסלול הארוך – תחילתו וסיומו של המסלול הוא בכניסה הראשית לבית העלמין מרחק של כ300 מטר מהשער הראשי של הר הרצל.
המסלול מוליך אותנו בנקודות שונות לאורך ההר, הוא מתחיל בחלקות בו טמונים חללי מבצעים שונים בעיקר מתקופת קום המדינה, התחנות הבאות מוקדשות לגן הנעדרים לכבודם של החיילים שמקום קבורתם לא נודע והלוחמים שנפלו בקרבות הרובע היהודי במלחמת העצמאות.
משם ממשיך המסלול דרך חלקת הלוחמים היהודים שנפלו באירופה במלחמה מול הנאצים, הנקודה הבאה עוברת ליד האנדרטה לחללי פעולות האיבה והטרור. משם בשביל הנקרא השביל המחבר, בשל העובדה שהוא מוביל ליד ושם, ממשיך הסיור לאנדרטת קורבנות העדה האתיופית שנספו בדרכם לישראל. הדרך הקצרה לנקודת הסיום עוברת בחלקות הנופלים במלחמות ששת הימים ויום כיפור.
כמה דברים שחשוב לדעת על ההר
⦁ ההר כולו הינו בית קברות גדול ועצום, יש להתנהג בהתאם וברוח המקום.
⦁ לא מקובל לאכול ובוודאי שלא לערוך פיקניקים על ההר.
⦁ בתקופות של לפני יום העצמאות יכול להיות שחלקים שונים בהר יהיו סגורים לטובת חזרות לטקסים השונים.
מה עוד תמצאו באזור
⦁ להשלמת יום חוויה ציוני אפשר לערוך ביקור בכנסת ישראל ובבית המשפט העליון.
⦁ יום טיול שכזה יכול להסגר במוזיאון גבעת התחמושת המספר את סיפור איחודה של העיר במלחמת ששת הימים
מחירים
פירוט ומידע על הר הרצל מחיר
כניסה ללא עלות
זמני פעילות
הר הרצל שעות פתיחה
קיץ - 1 ביוני עד 31 באוגוסט
08:00 - 18:45
חורף - 1 בספטמבר עד 31 במאי
08:00 – 16:45
ששי וערבי חג
08:00 – 12:45